Göz Kayması Ameliyatı

 

Göz kayması ameliyatları gözde herhangi bir sebeple ortaya çıkan şaşılığın tedavi edilmesinde kullanılan yöntemlerden birisidir. Genellikle ilaç ya da gözlük tedavilerinin işe yaramadığı durumlarda göz kayması ameliyatı tercih edilir.

Hem lokal anestezi hem de genel anestezi altında gerçekleştirilebilen bu ameliyat ile göz kaslarının yerleri ve/veya yönleri değiştirilerek güçleri arttırılır veya azaltılır, böylece gözlerin birbirine paralel olması sağlanır.

Göz Kayması Ameliyatı Öncesi

Göz kayması ameliyatı öncesinde hastalar ayrıntılı muayene edilir. Görme düzeyleri, uzakta ve yakındaki kayma açıları, göz hareketleri, derinlik hissi, çift görme ihtimali gibi tüm testler yapılır. Muayene sonucunda hem hasta durumu hem de ameliyat süreci hakkında ayrıntılı bilgilendirilir.

Kaymanın tek gözde ya da iki gözde olması, kaç kasa müdahale edileceği ameliyat süresi üzerinde etkili olmaktadır.

Çocuklarda genel anestezi altında uygulanan bu ameliyatlar, erişkinlerde sedasyon denilen hastaya sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçların uygulandığı ve başında yine anestezi doktorunun olduğu lokal anestezi altında da uygulanabilmektedir. Panik atağı olan veya lokal anestezide duramayacağını düşünen hastalara genel anestezi altında ameliyat planlanmaktadir.

Ameliyat öncesinde hastaların yaklaşık olarak 6 saat öncesinden bir şey yiyip içmemesi önerilmektedir. Ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gerekenler ve yapılması gerekenler ameliyattan önce hastalara detaylı bir şekilde anlatılır. En son aşamada ise hasta hazırlanır ve ameliyata alınır.

Göz Kayması Ameliyatı

Göz Kayması Ameliyatlarının Başarı Oranı

Göz kayması ameliyatlarının başarısını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu sebeple de göz kayması ameliyatlarının %100 başarılı olduğu söylenemez. Göz kayması ameliyatı başarısı için öncelikle doktorun tecrübesi önemlidir.

Bunun yanında hastanın görme düzeyleri, göz tembelliği olup olmaması, her iki gözü beraber kullanma yeteneği, daha önce geçirilen şaşılık ameliyatları, şaşılığın neye bağlı ve ne zamandır olduğu ameliyat başarısını etkileyen faktörlerdir.

Göz Kayması Ameliyatının Riskleri

Göz kayması ameliyatları da diğer ameliyatlar gibi bazı riskler içermektedir. Görme kaybı ya da göz kaybı gibi riskler yok denecek kadar azdır. Enfeksiyon ve durmayan kanama gibi riskler ile karşılaşma olasılığı da son derece düşüktür.

Göz kayması ameliyat riskleri içerisinde kaymanın tekrar etmesi, tam düzelmemesi, diğer tarafa kayma, geçici veya kalıcı olarak çift görme, hafif ve geçici kapak düşüklüğü, tekrarlayan ameliyatlarda gözün beyazında hafif pembeliğin kalması bulunmaktadır. Bu risklerin görülme durumu hastadan hastaya değiştiği için her hasta ayrı olarak bu riskler hakkında bilgilendirilir. Nadir de olsa anesteziye bağlı riskler de vardır.

Göz Kayması Ameliyatının Yan Etkileri

Göz kayması ameliyatından sonra hastaların gözlerinde hafif bir şişlik ve kızarıklık olması normal olarak karşılanmaktadır.

Ayrıca hastaların gözlerinde kanlanma, hafif ağrı, göz kapaklarının hafif derecede morarması, sulanma ve kaşıntı gibi durumlar da görülebilir. Bunlar son derece normaldir ve yaklaşık 6 hafta içerisinde tüm yakınmalar yok olacaktır.

Göz Kayması Ameliyatından Önce Uygulanan Tetkikler

Hastaların göz kayması ameliyatına uygun olup olmadığını anlamak için bazı muayene ve tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Bu kontrollerden olumlu sonuçların alınması durumunda göz kayması ameliyatına karar verilir.

Göz kayması ameliyatlarında dikkate alınan ilk nokta hastaların yaşı olmaktadır. Çocukluk döneminde uygulanan göz kayması ameliyatlarının başarı oranı daha yüksek olurken yaş ilerledikçe başarı oranı düşmektedir.

Daha sonrasında hastalara görme testleri uygulanır. Eğer göz kayması görme kusurundan  kaynaklanıyorsa öncelikle bu göz kusurunun düzeltilmesi gerekir. Ayrıca göz kaymasının derecesi de bu testler aşamasında belirlenir.

Ameliyat öncesinde incelenmesi gereken bir diğer konu ise hastaların göz yapısı olmaktadır. Özellikle daha önce şaşılık ameliyatı olmuş fakat ellerinde epikrizleri bulunmayan hastalarda hangi kaslara müdahale edildiğini bilmek ameliyat planlaması için son derece önemlidir. Son olarak hastaların anesteziye uygun olup olmadıkları kontrol edilir, gerekli kan ve diğer tetkikler istenerek anestezi doktoruna yönlendirilir.

Göz Kayması Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Göz kayması ameliyatlarından sonra düzelmenin tam olarak gerçekleşmesi ve daha hızlı iyileşmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bu noktalardan ilki reçete edilen damlaların düzenli kullanılmasıdır. Uzmanlar bu konuda hastalarını bilgilendirmektedir.

Ameliyat sonrasında hasta birkaç saat boyunca hastanede gözetim altında tutulur, sonrasında taburcu edilir. Hastanın eve gittikten sonra damlalarına başlaması önerilir. Ertesi gün kontrole kadar ameliyat olan göz kapalı tutulur.

Birinci gün kontrolünden sonra gözü kapatmaya gerek kalmaz, hasta günlük hayatına büyük oranda döner. İlk bir hafta göze su değdirilmemesi ve banyo yapılmaması önerilir. Hastalar genellikle 1 hafta-10 gün sonra iş hayatına/okul hayatına dönebilir.

Hastaların 1. gün, 1. hafta ve 1. ay kontrolleri olmaktadır. Ameliyattan sonraki 4-6 hafta boyunca gözün temiz tutulması ve ilaçların düzenli kullanılması önemlidir. Son olarak gözün iyileşme süresi boyunca travmalardan korunması gerekmektedir.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

Ä°nstagram

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ice kayma (ezotropya)
İçe Kayma (Ezotropya)

İçe kayma doğuştan olabilir veya sonradan açığa çıkabilir. Sürekli bir kayma olabilec…

Devamını Oku
disa kayma
Dışa Kayma (Ekzotropya)

Dışa kayma temel olarak 3 gruba ayrılır. İntermittan (aralıklı, ara ara olan) ekzotro…

Devamını Oku
yalanci-sasilik-pseudostrabismus
Yalancı Şaşılık (Pseudostrabismus)

Gerçekte öyle olmamasına rağmen, bir veya iki gözün kaydığı veya şaşı baktığı izlenim…

Devamını Oku